Takip Ediliyorum Ne Yapmak Gerek?

Takip Ediliyorum Ne Yapmak Gerek?

Tanımadığım biri tarafından takip ediliyorum ne yapmalı diye endişelenenler için tüyolar ve ipuçları içeren bu yazımızda uygunsuz kişi veya kişiler tarafından takip edilmeniz halinde yapılması gerekenler hakkında bilgiler içeriyor.

Yazımızda ısrarlı takip suçunun fiziksel takip olarak gerçekleşmesi halinde yapılacaklar anlatılacak olup, suçun diğer tipleri konumuz dışıdır.

Takip ediliyorum, sürekli birileri beni takip ediyor ve peşimden ayrılmıyor, bu bir suç mu?

Her şeyden önce ısrarlı takip Türk Ceza Kanununa göre suçtur. TCK madde 123/A gereğince ısrarlı takip suçunun suçtan zarar göreni, huzur ve sükunu bozulmak istenen şahıs veya şahıslardır. Burada cezalandırılacak husus mağdurun ısrarlı takip hareketlerin tekrarlanarak yapılması suretiyle huzur ve sükunu bozmaktır.

TCK 123.cü maddesi gereğince suçun basit hali; Israrlı bir şekilde, fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.

Israrlı takip suçunun ağırlaştırılmış halinin cezası ise TCK madde 123/A/2 hükmüne göre; suçun, çocuğa ya da ayrılık kararı verilen ya da boşandığı eşe karşı işlenmesi veya mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına sebep olması; hakkında uzaklaştırma veya konuta, okula ya da iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi, halinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Burada dikkat edilecek hareket unsuru, fiziki takibin süreklilik arz etmesidir. Bir kere takip etmek bu suçu oluşturmaz. Bu suçlarda Asliye Ceza Mahkemesi görevli olup, uzlaştırma hükümleri uygulanmadığı gibi suç tarihinden itibaren geç 6 ay içinde şikayet edilmesi gereken şikayete bağlı bir suçtur.

Sitemiz bir hukuk sitesi olmadığından bu kadar hukuksal bilgi vererek, konu hakkında avukatlara soru sorabileceğiniz hukuk forumlarının ceza hukuku forumları kısmından merak ettiklerinizi ücretsiz danışabilirsiniz.

Takip ediliyorsanız ne yapmak gerek
Takip ediliyorsanız ne yapmalı?

Fiziksel olarak takip ediliyorsanız ne yapmalısınız? Takip edilmeniz halinde yapmanız gerekenler şunlar;

  • Öncelikle takip edilip, edilmediğinize emin olmaya çalışın.  Sadece takip edildiğinizi düşünmek yetmez. Doğrulamak için yolunuzu değiştirerek halen peşinizden gelip gelmediğini kontrol edin. Örneğin ani bir dönüşle farklı yöne gitmeye başlayın. Ancak bu hareketi fazla uzatmayın.
  • Takip edenin kim olduğunu fazla belli etmeden anlamaya çalışın.
  • Neden takip ediliyor olabileceğinizi düşünün. Amacı tahmin ederseniz veya bilirseniz takipten kurtulmanız için yapacaklarınız hakkında daha efektif kararlar almanızı sağlar. Sapık mı yoksa size zarar vermek için başka bir amaç mı güdüyor bunu tespit etmeye çalışmalısınız.
  • Şüpheleriniz gerçek çıktı ve fiziksel olarak takip edildiğinize emin iseniz hemen insanların bolca olduğu kalabalık bir ortama doğru gitmelisiniz. Sakin veya ıssız sokaklardan uzak durun.
  • Kalabalık arasına karışın ancak kalabalıktan çıkmayın. Etrafınızda devamlı insanların olduğu ortamlarda bulunun.
  • Kalabalıktan ayrılmadan takip eden kişiye onun farkında olduğunuzu, onu gördüğünüzü ve ona karşı dikkatli olduğunuzu göstermek için ona bakın.
  • Polis merkezi göremiyorsanız veya bilmiyorsanız öncelikli resmi kurumlara veya cafe, restoran, alışveriş merkezi, mağaza, dükkan gibi insanların toplu şekilde bulunduğu ortamlara girin ve girdikten sonra insanlara takip edildiğinizi, yardım istediğinizi iletin.
  • Yardım talebini yüksek sesle bağırarak yapın ki takip eden kişi korkup, vazgeçsin.
  • Takipçi ısrarcı bir şekilde takibi bırakmıyorsa, kendinizi böylelikle kısmen güvene aldıktan sonra hemen alo 112 acil telefon numarasını arayarak Polis veya Jandarma’ya durumu ihbar edin. Eğer yakın korumanız varsa onu çağırın, ona ulaşamıyorsanız güvenlik şirketi acil yardım hattını arayıp, destek isteyin.
  • Emniyet güçleri gelmeden veya tehlikenin geçtiğinden emin olmadan bulunduğunuz yeri ve kalabalığı terk etmeyin. Yakın korumanız yanınızdaysa direktiflerine eksiksiz uyun.
  • Sürekli takip edildiğiniz hissine kapılıyorsanız, ev iş arasında sürekli rota ve güzergah değiştirin. Her zaman aynı mağazaya veya mekana girmeyin. Giriyorsanız da farklı zaman dilimlerinde girmeyi tercih etmeye dikkat edin.

Profesyonel Yakın koruma arıyorum, nelere dikkat etmek gerekir?

Profesyonel Yakın koruma arıyorum, nelere dikkat etmek gerekir?

Yakın koruma arayanların sıklıkla sorduğu sorulardan olan Profesyonel bir yakın koruma görevlisinde bulunması gereken özellikler nelerdir sorusunun yanıtıyla birlikte nasıl iyi bir yakın koruma tutmalı gibi ipuçları ve tüyolar içeren bilgiler aşağıda bulunmaktadır.

Bodyguard tarzı amatör korumaları tercih etmeyin. Farklı işler olup, birbirleriyle karıştırmamak ve hatta karşılaştırmasını dahi yapmamak gerekir. Her Profesyone yakın koruma bodyguardlık yapabilir ancak her bodyguard yakın koruma olamaz.

Uzun süreli, aylık, haftalık veya günlük yakın koruma personelinde ve güvenlik şirketinde aranılacak şartlar ve dikkat edilmesi gerekenler :

Görevliyi mutlaka bir özel güvenlik şirketinden kiralamalısınız. Birebir muhatap olmak yerine kurumsal bir şekilde kiralama biçiminde sağlamak her açıdan avantajlıdır. Bu nedenle önce firmada bulunması gereken nitelikleri sonra da korumanın kendisinde bulunması gereken özellikleri açıklayacağız.

Yakın koruma hizmeti veren güvenlik firmalarında dikkat edilecek konular:
  • Hem şoför hem koruma arıyorsanız bunu unutun. Araç mı sürecek, sizi  mi koruyacak. İkisi bir yerde anlayışından uzak durun. Seçimi yapın, koruma mı şoför mü? Ancak iki yakın koruma tutup, birinin şoförlük yapması, diğerinin güvenliği sağlaması doğru bir seçim de olabilir. Aynı kişiye iki farklı işi yaptırmak, bir görevin aksamasına neden olacaktır.
  • Her hangi bir memnuniyetsizlik veya şikayetiniz olursa korumayı değiştirebilecek kurumları tercih etmelisiniz.
  • Firmaya neden yakın koruma tutmak istediğinize dair gerekçenizi özel sırlarınız hariç olmak üzere açıkça anlatın. Koruma çeşitleri hakkında bilgi alın. Fazla sayıda koruma tutacaksanız farklı düzenleri içeren koruma türleri mevcuttur.
  • Gerektiği durumlarda ek yani takviye personel desteği alabileceğiniz firmaları tercih edin. Zira herhangi bir olay anında ek kuvvete ihtiyaç olduğu takdirde acilen takviye yakın koruma elemanı sağlaması önemlidir.
  • Firmanın 5188 sayılı kanuna göre hizmet verip vermediğini araştırın. Özel güvenlik faaliyet belgesi olmayan kurumları seçmemelisiniz.
  • Şirketin referanslarını inceleyerek bu konudaki tecrübelerini anlamaya çalışın.
  • İletişimi güçlü ve ihtiyaçlara özel çözümler üretebilecek firmaları seçmek, acil durumlarda ve yazımızdaki gerekliliklerde seçimi etkileyen faktördür.
  • Personelini sürekli denetleyen ve kontrol eden kurumları seçmek çok önemlidir. Korumayı sadece kendi inisiyatifine bırakmayan firmalar kaliteli firmalardır.
  • Gerektiğinde güvenlik alanında teknik ve hukuki bilgi desteği alabileceğiniz kurumları tercih etmelisiniz.
  • Korumanın yetersiz kaldığı veya acil durumlarda kullanılmak üzere 7/24 iletişim bilgisi ve yetkilisi olan firmayı seçin.
  • Ücreti veya maaşı firmaya mı yoksa görevliye mi ödeyeceğinizi sorun. Korumaya verileceğini söyleyen firmalardan uzak durun. Maaşını düzenli bir şekilde aldığından emin olun. Siz ek avantajlar vermek istiyorsanız bunu kendiniz verebilirsiniz ancak maaş veya ücret nedeniyle tartışma yaşanabilecek durumlardan uzak durun.
Yakın korumada bulunması gerekli özellikler
  • Yakın koruma adayları ile birebir görüşmek ve tanışmak isteyin. Sadece CV veya fotoğraflara bakarak karar vermeyin.
  • Korumanın iletişimine, size ve çevreye karşı davranışlarına, yaşına ve fiziksel görünüşüne dikkat edin. Böylelikle uyumlu bir yakın koruma olup, olamayacağını test edin. Gerektiğinde inisiyatif alabileceğine ikna olun.
  • Çok genç olup, tecrübesinin olup olmadığını veya çok yaşlı veyahut çok şişman bir kişinin hızlı hareket etme yeteneğinin olup, olmadığını gözlemleyin. Aşırı zayıf olması da görsel caydırıcılığı olmayacağından seçilmemelidir.
  • Yasaların gerektirdiği yetkileri olup olmadığını sorun. 5188 sayılı kanuna göre Özel güvenlik kimlik kartı yoksa sadece kendini koruyabilir.
  • Tutmak istediğiniz yakın koruma elemanının özel eğitimli olmasına dikkat edin. Profesyonel yakın korumalık için sadece özel güvenlik görevlisi kimliği olması yeterli değildir. Gereklidir ancak yetersizdir. Personelin bu meslek için profesyonel bir eğitim alıp almadığını sorun. Örneğin; Emniyet, Özel Harekat, Jandarma gibi resmi kurumlardan emekli olanlar özel eğitimlidir. Meslekten ayrılma ise nedeni konusunda titizlik gösterin.
  •  Yakın koruma silahlı ise silah taşıma ruhsatını istemelisiniz. Ve hangi durumlarda kullanabileceğini sormalısınız.
  • Acil durumlarda veya destek lazım olduğunda ne yapacağını ve nereye başvuracağını sormalısınız.
  • Yukarıdaki şartları taşımadığı halde ben X uzak doğu dövüş sporu eğitimi aldım, sporcuyum, profesyonel boksörüm gibi sözlere itibar etmeyin. Spor ile profesyonel yakın korumalık farklı konulardır. Profesyonel yakın koruma zaten yakın dövüş eğitimi almıştır. Bu sporlarla uğraşan yakın korumalar tercih nedenidir ancak korumalık için tek başına yeterli bir özellik değildir.

Fiyatlar pahalı, ben en iyisi daha ucuza bu işi halledip bari “badigart (bodyguard)” tutayım diyorsanız, yukarıda yazdıklarımızı unutun. Yarım hizmet, hiç alınmamış hizmettir. Can ve mal güvenliğinizi ancak profesyoneller sağlayabilir. Bu düşünce tarzının, doktora gitmek yerine şifacıya veya hocaya gitmek, avukata gitmek yerine dilekçeciye gitmekten hiç bir farkı yoktur.

Tehdit ediliyorum ne yapmam gerekiyor?

Tehdit ediliyorum ne yapmam gerekiyor?

Tehditlere boyun eğmek kişinin bir süre sonra kendisine saygısını kaybetmesini sağlar. Tehdit alıyorum ne yapmalı diye soruyorsanız önce kısa bir bilgilendirme ve daha sonra yapılması gerekenler ve tehdide karşı alınabilecek önlemler aşağıda anlatılacaktır.

Tehdit Ceza Yasasına göre bir suçtur.

Tehdit suçuna dair hukuki düzenleme, bireyin karar verme ve hareket etme özgürlüğüne yönelen saldırıların cezalandırılarak, kişilerin huzur ve sükununu koruma altına almayı amaçlar. Niteliği  itibariyle tehdit suçu günlük hayatta en sık karşılaşılan suç tiplerinden biridir.

Tehdit; Kişinin a)  Ruh dinginliğini bozan,  b) İç huzurunu bozan c) Bilinç ve irade hürriyetini ihlal eden hareket ve davranışlardır.

Sözlü tehdit

Türk Ceza Kanunu madde 106/1 gereğince;

“(1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından veya sair bir kötülük edeceğinden bahisle tehditte ise, mağdurun şikayeti üzerine, altı aya kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. (Savcılık kovuşturma izini verip de dava açılırsa yargılamanın görüleceği Görevli mahkeme: Asliye Ceza Mahkemesi) (Uzlaşma Kapsamındaki suçlardandır.)

(2) Tehdidin;

  • a) Silahla,
  • b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle,
  • c) Birden fazla kişi tarafından birlikte,
  • d) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,

İşlenmesi halinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Tehdit suçlarında görevli mahkemeler Asliye Ceza Mahkemeleridir.)

(3) Tehdit amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama veya malvarlığına zarar verme suçunun işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ceza verilir.”

hükmünü içermektedir.

Sitemiz bir hukuk sitesi olmadığından avukatlara soru sorabileceğiniz Hukuki.net sitesinin Ceza hukuku bölümüne soru yöneltmenizi tavsiye ederiz (yeni sayfada açılır).

silahla tehdit

 

Peki tehdit anında ne yapmak gerek? Diğer bir ifadeyle tehdit alıyorum ne yapmalı diyorsanız aşağıdaki kurallar ve bazı güvenlik önlemlerine uymak tehdidi savuşturmaya yarayacaktır. Tehdidin ağır veya hafif olması kişinin kendi takdirindedir.

Ancak Tehdit ediliyorsanız ve tedirginlik yaratıyorsa tehdide karşı alınabilecek tedbirler;

  1. Tehdit alıyorsanız tehdit edilmenize neden olabilecek durumun ne olduğunu sorgulamalısınız.
  2. Tehdidin nasıl, kimden ve nereden geldiğini sorgulayın. Aralarında nedensellik bağlantısı kurmaya çalışın.
  3. Tehdit edenin kimliğini tespit etmeye çalışın. Kim olduğunu bulmak ilerideki hukuki işlemler için önemlidir.
  4. Tehdit alıyorsanız bunu  ailenize, yakınlarınıza, varsa yakın korumalara ve Emniyet güçlerine ihbar edin.(Acil durumlarda ALO 112 Acil Güvenlik birimlerine, aciliyet taşımıyorsa Savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız.)
  5. Tehdit, karşı karşıya, telefonla, email ile veya her türlü iletişim yöntemiyle sözlü olabileceği gibi fiili bir tehdit de söz konusu olabilir. Bu durumda Polis veya savcılığa şikayet edebilirsiniz. Fiili olarak tehdit ediliyorsanız tehdidin silahlı mı, silahsız mı nasıl bir tehdit içerdiğine göre tehdide karşı önlemler alın. Ve derhal Adli makamlara ve varsa yakın korumanıza haber verin.
  6. Silahlı bir tehdit alıyorsanız, mutlaka bir  kurşun geçirmez çelik yelek satın alın ve bunu sürekli giyinin.
  7. Evdeyseniz bina kapısını ve daire kapısını tanımadığınız kimselere açmayın. Mutlaka gözetleme deliğinden veya varsa kameradan gelen kişinin kim olduğunu incelemelisiniz. Şüpheli biriyse güvenlik güçlerini ve varsa yakın korumanızı çağırmalısınız.
  8. Evinizden çıkmadan önce;  Evin bulunduğu sokağı gözlemleyiz. Şüpheli kişileri ve şüpheli araçları gözlemleyin. Müphem bir durum algılıyorsanız evden çıkmayın ve güvenlik güçlerine telefon açıp, durumu bildirin. Yakın koruma sahibiyseniz mutlaka ona haber verip, şüpheli durumun güvenlik riski oluşturup, oluşturmadığını kontrol etmesini isteyin.
  9. Araç sürüyorsanız veya şoförünü dahi olsa trafiğin sıkışık olduğu saatlerde trafiğe çıkmamaya önem verin. Aracın durması veya durdurulması büyük bir güvenlik açığı oluşturur.
  10. Sürekli olarak değişik yollar kullanarak işyerine veya eve gidin. Her defasında farklı alternatif yolları kullanmak güvenliği artırır. Ve mümkünse plakanın tespit edilmesi ve takip edilme riskine karşı sıkça araç değiştirin.
  11. Saldırılar genel olarak; İş ve ev giriş veya çıkış alanlarında ve hatta otoparklarda meydana gelir. Buralara gelmeden önce birilerinin ve varsa yakın korumanın sizi karşılamasını ve refakat etmesini sağlayın. Bu kişilerden çevrede şüpheli bir durum olup olmadığını kontrol etmelerini isteyin.
  12. Profesyonel yakın korumanız yoksa ev veya iş yerine giriş yapmadan önce çevrede hızlı bir tur atarak risk ve çevre kontrolü sağladıktan sonra mekana giriş yapmaya dikkat edin.

Bu konuda son notumuz ise bir püf noktası olarak Profesyonel Yakın Koruma personeline; Eğer korunan kişiye bir saldırı olursa ve yaralanma söz konusu olursa sakın, polis ve ambulansı olay mahaline çağırmayın. Mekan değiştirin ve mümkünse hastaneye götürün. Değilse kapalı bir mekana girerek güvenlik güçlerini ve ambulansı çağırın. Yer değiştirme çok önemli. Çünkü saldırganın arkadaşları yani suç ortağı bir ekiple birlikte geri gelip, hukuka aykırı fiili tamamlamaya çalışabilirler…

 

Her Yakın Koruma Gerçekten Yakın mı ?

Yakın koruma Hizmeti Alırken Dikkat

Yakın koruma diğer koruma tekniklerinden ve gerekliliklerinden farklı olarak öne çıkan bir korunma biçimi.

Çeşitli sebeplerden korunmaya ihtiyaç duyan kişiler için hayati önem taşıyan yakın koruma hizmeti ihtiyacı konusunda yetkin gerekli eğitimlerden geçmiş kişiler tarafından alınmalıdır.

Aksi taktirde kişi tabiri caiz se kolay hedef haline gelebilmekte ve aslında bazı temel prensiplerle korunması kolay olan durumlar tam aksine kişinin can sağlığını tehdit eden sorunlar olarak karşımıza çıkabilmekte.

Yakın koruma sadece dövüş bilen güçlü insanlar değildir

Bu konuda en yaygın hata barlarda güvenlik görevi yapan body guardlar ile yakın korumalrın karıştırılıyor olması ve bu hizmet ile karıştırılmasıdır.

Yakın koruma kişinin en son kalesi olarak görülmelidir. Yani kişinin kendisinden önce düşmesi gereken son kişi.

Bu durum hayati tehlikeyi yaratma ihtimali olan tüm seçeneklerin öngörülebilmesi gerekliliğini zorunlu kılmaktadır.

Gerçek Yakın koruma eğitimi çok önemli

Bu ancak gerçekten yakın koruma eğitimi almış Sadece güçlü değil aynı zamanda sezgileri güçlü ve gerekli taruz savunma ve taruz eğitimlerinden geçmiş profesyoneller tarafından gerçekleştiriliyor olması gerekmektedir.

Lütfen gerekli olan yakın koruma lisans larını bu hizmeti aldığınız kurumdan ve size hizmet edecek olan korumadan istemeyi ve bunların doğruluğunu tespit etmeden hizmet almaya karar vermeyin.

Yaşamınız buna bağlı olabilir.

İyi günler dileriz

Yakın Koruma Fiyatları

Özel bir VIP yakın koruma, fiyatları bakımından çok düşük ücretleri olan bir hizmet erbabı değildir. Diğer bir ifade ile gerek eğitimi, gerek mevkiisi ve gerekse uzun yıllardır edindiği tecrübeleri ücretine yansır.

Yakın korumalık öyle bir meslektir ki asla hatayı affetmez. Ücreti yönünden ekonomik olması, fiyatının ucuz olması gibi kriterler ile yakın koruma aranamaz. Çünkü zaafiyet, mal ve hatta can kaybına kadar riskler taşır.

Yakın korumanın fiyatı neye göre belirlenir? Fiyata etki eden nedenler nelerdir?

1) Öncelikle yakın koruma hizmetini muhakkak bir özel güvenlik şirketinden almalısınız. (Bu konudaki yazımızı kesinlikle okuyunuz : Neden Özel Güvenlik Şirketi ile çalışmalı? ). Bu size ek bir maliyet getirecekse de riskleri minimum düzeyde tutarak etkin ve sürekli bir koruma sağlar.

2- Yakın koruma CV ‘sinde almış olduğu eğitimler gözönünde bulundurulmalı ama yeterli görülmemeli, bunları referans veya yaptığı görevlerde uygulayabilip, uygulamadığına dikkat edilmelidir. Örneğin, özel harekatçı olan bir vip korumanın yakın dövüş, ileri sürüş teknikleri, terör, bomba gibi konularda zaten uzman olduğu bilinir.

3- Gerek referans gerekse mesleki geçmiş önemli olsa da bunlar kadar önemli bir konu daha vardır. O da korumanın kişiliği. İşte bu noktada 1.ci maddede yazdığımız gibi özel güvenlik firması ile çalışıyor olmasına dikkat edilmelidir. Tamamen serbest, kişisel, kendi çapında, özgür çalışan bir korumanın aidiyet hissi ve dolayısıyla savunma (koruma) hissi olmayabilir. Oysa bir firma ile çalışan özel koruma, özellikle firma yöneticileri tarafından test edilmiş, kişilik ve güvenlik teknikleri açısından olumlu özellikleri görülmüş ve kabul edilmiş, güvenle size tavsiye edebilecek bilgi donanımına sahip kişidir.

Tüm bu sebeplerle, tabiri caizse “ben iyi karete bilirim”, “… barın kapısında görev yaptım”, “çok iyi silah kullanırım” gibi özdeğerlendirmelere değil, bağlı bulunduğu firmanın aradığı özellikleri sağlayabilen ve gerçekten can ve malınızı emniyet altına alabilecek profesyonelleri seçmelisiniz. (Örnek: Profesyonel Yakın Koruma ile ilgili bir şirket yazısı).

Konunun ciddiyeti ve taşıdığı riskler de gözönünde bulundurulduğunda ucuz, bar fedaisi, kabadayı, bodyguard olmaktan ileri gidememiş bir yakın korumanın size düşük fiyata malolacağı ama bunun da taşıdığınız risklerin gerçekleşmesine neden olabileceğini, İŞE uygun ücret prensibi ile çalışan, risklerin tam olarak bilincinde bir profesyonelin fiyatının da düşük olmaması gerektiğini takdir etmelisiniz. Bireysel değil kurumsal çalışabilen, bir ekibin parçası olabilen kişiler, yani profesyoneller ancak ve ancak güvenlik firmaları ile çalışır. Kendi başına (freelance) çalışan bir korumayı kontrol etmekte zorlanabileceğinizi unutmayınız.

Şimdi belki de hala fiyat yazmadınız diyebilirsiniz. Peki yaklaşık olarak yazıyoruz. İyi bir vip yakın koruma için firmasına en az 20000-25000 TL +KDV (yakın korumanın yolluk ve iaşe masrafları hariç) ödemelisiniz. (Bu fiyat 2023 tarihi itibariyle güncellenmiştir.)

Daha düşük ücret talep edenlerin bilgi ve donanımından şüphe etmelisiniz. Araçlı koruma yapılacaksa, yakın korumaya ek olarak bir de ileri sürüş tekniklerini bilen özel şoför tutmanızı, mümkünse her ikisinin de koordinasyonlu çalışabilmesi yönünden aynı firmadan gelmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Tüm bunlar naçizane tavsiyeler olup, mesleki tecrübelerin bir birikiminin sonucudur.

Neden Özel Güvenlik Şirketi ile çalışmalı?

İster yakın koruma hizmeti almak isteyin, ister yakın koruma olarak hizmet vermek isteyin, özellikle bir özel güvenlik şirketi ile çalışmalısınız.

Özel güvenlik şirketleri ile çalışmanın yararları :

VIP Kişi koruma hizmeti almak istiyorsanız;

  1. Firma tarafından görevlendirilen kişi Özel güvenlik sertifikası sahibi olduğundan, özel güvenlik şube müdürlüklerinden yasal izin alarak, aldığınız hizmeti yasallaştırabilir, başınıza herhangi istenmeyen bir durum geldiğinde yasadan tam olarak yararlanabilir, yasanın korumasından eksiksiz faydalanabilirsiniz.
  2. Size tahsis edilen görevliyi beğenmemeniz veya hastalanması veyahut mazeretli bulunması durumunda bir başka yakın koruma görevlisi ile değiştirmek imkanına sahipsiniz. Böylelikle yakın koruma hizmetlerinde süreklilik sağlamış olursunuz.
  3. Aradığınız özelliklerde korumayı en kolay güvenlik firmaları bulabilir, size uygun olup olmadığını istekleriniz doğrultusunda kolayca tespit edebilir.
  4. VIP yakın korumanın size veya malvarlığınıza bir zarar vermesi durumunda Özel güvenlik şirketlerinin yapmak zorunda olduğu Mali mesuliyet sigortasından yararlanma imkanınız olur.
  5. Bir şirket sahibiyseniz, serbest çalışan kişiye ödediğiniz maaşı vergiden düşemezsiniz anacak, özel güvenlik firmaları size fatura keseceğinden bunu rahatlıkla gider olarak gösterebilirsiniz.
  6. Çalışan kişi herhangi bir olay neticesinde Emniyet birimlerinde rahatlıkla ifade vererek şahit olabilir.  Çünkü yapılan hizmet tamamen hukukidir.

Bu hususta en profesyonel çalıştığına şahit olduğum özel güvenlik şirketinin ISP Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri AŞ. olduğunu şahsen gördüğümden öncelikle tavsiye etmekte bir sakınca görmüyorum.

VIP Yakın koruma olarak çalışmak istiyorsanız;

  1. Talebe göre valilik ve özel güvenlik şube müdürlüğü tarafından izin verilmiş olacağından göreviniz tamamen yasaldır.
  2. Müşteriyi korurken arkanızda bir güvenlik firmasının olması size güvence verir.
  3. Rahatsızlanmanız veya bir mazeretinizin bulunması halinde yerinize bir başkası bakar.
  4. Özel güvenlik mali mesuliyet sigortası yapılacağından verdiğiniz zararlardan sorumluluğunuz (kasten verilenler hariç) asgari seviyeye düşer.
  5. Size karşı işlenen suçlarda ise emniyet ve savcılık nezdinde kolayca şikayetçi olabilir, zorunlu nedenle silah kullanmanız durumunda yaptığınız hizmet kanuna dayandığından yasanın lehinize olan hükümlerinden yararlanırsınız.
  6. Sürekli olarak güvenlik firması ile çalışmak size iş güvencesi sağlar. Benzeri yakın koruma taleplerinde öncelikli olarak çağırılır ve önerilirsiniz.

Yakın koruma olarak çalışacaklara bu sektördeki en başarılı şirket olarak ISP Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Anonim şirketini önerdiğimi de yinelemek isterim. Bu firmaya iş başvurusu yapmanızı ve CV. örneğinizi göndermenizde yarar görüyorum. (Zamanında bünyesinde çalışmam ve şu anda tanıdığım bazı ünlü kişiler ve çeşitli iş adamları ile çalışmalarını bizzat görmem, tamamen yasal şartlara uygun çalışmaları sebebi ile bu tavsiyede bulunduğumu da hemen ifade etmeliyim. 5188 sayılı yasa ve ilgili özel güvenlik hizmetleri yönetmeliği kapsamında değilseniz başvuru yapmanızın bir yararı da olmadığına da dikkatinizi çekerim).

Yakın Koruma Nasıl Olunur?

Yakın koruma nasıl olunur sorusu sıkça sorulmakta olduğundan sitenin farklı yerlerinde vurguladığımız gibi, yakın koruma olmak için öncelikle 5188 sayılı kanun gereğince eğitim almak, verilen dersleri başarmak ve neticede “özel güvenlik sertifikası” almak gerektiğini vurgulamak gerekir. Kendi başınıza yakın koruma olmak yerine özel güvenlik şirketleri bünyesinde çalışmak ise sizin sosyal güvence ve iş güvencesi altında çalışmanızı sağlar. Resmi yakın koruma hizmeti vermek, serbest şekilde çalışmaktan çok daha avantajlı olup, sizi görev yaparken meydana gelebilecek istenmeyen hukuki durumlardan korur.

Bu nedenle yakın koruma olmak için özel güvenlik kursları veya güvenlik okullarının silahlı veya silahsız özel güvenlik eğitimini başarıyla bitirmek ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sertifika sınavını 70 ve üstü puanla kazanmak zorundasınız. Ancak bu eğitimlerin ve sınavın çok da zor olmadığını da belirtmekte fayda var.

Yakın Koruma Nedir?

Yakın koruma hizmeti nedir, ne demektir?

Yakın koruma olarak anılan VIP Kişi koruma hizmetleri; Önemli kişinin; İkametgah ve çalışma ofisi ile araçlı veya yaya olarak yapacağı planlı yada ani gelişen program ve seyahatlerinde, güvenliğinin, koruma personeli, teknolojik cihazlar ve fiziki önlemler ile 24 saat esasına göre sağlanması ve kontrol altında bulundurulması amacıyla yapılan faaliyetlere denir.

GENEL KORUMA ÇEŞİTLERİ :

Özel Koruma: Korunacak kişinin can ve mal emniyetini sağlamak maksadıyla alınacak koruma tedbirlerinin tümüdür.

Yakın Koruma: Korunacak kişiye bulunması gereken alanlarda yanında bulunarak yapılan korumadır.

Konut ve iş yeri koruma: Korunacak kişinin evinin veya işyerinin etrafında nokta hizmeti veya devriye görevlisi ile sağlanacak koruma tedbirleridir.

Çağrı Üzerine koruma: Korunmaya alınmamış kişilerin tehlike anında çağrı merkezinden talepte bulunmaları üzerine sağlanacak geçici korumadır.

Daha fazla bilgi için Profesyonel yakın koruma hizmetleri sayfasını incelemenizi tavsiye ederiz.

İlgililere

Yakın koruma hizmetleri konulu sitemize hoş geldiniz.  Konumuz sadece yakın korumalık hizmeti. Umarız ki hem sektör çalışanları hem de özel güvenlik ihtiyacı olan şahıslar bu siteden yararlanır.

Sitemiz tamamen kurumsal bir blog özelliğinde olup, yararlı bilgiler ihtiva eder. İşbu kural ve prensibe aykırı yorumlar ve ilanlar silinecek olup, maceraperest, hayalperest ve gerçek dışı uygulamalar kabul edilmez.